Boedapest

Boedapest, de hoofdstad van Hongarije staat bekend als de mooiste hoofdstad van Europa. De stad wordt doorkruist door de Donau en bestaat uit twee delen: ‘Boeda’ op de heuvels en ‘ Pest’ op het vlakke, uitgestrekte land. Het uitzicht  vanuit Boedapest staat op UNESCO’s Werelderfgoed-lijst.
In Boedapest vindt u tal van historische gebouwen en bruggen. De grootste synagoge van Europa, de oudste academische bibliotheek in Hongarije en natuurlijk de bekende Kettingbrug. Gebouwd tussen 1839 en 1849 was dit de eerste brug die Boeda en Pest met elkaar verbond. Nu is deze monumentale brug nog steeds een van de toeristische trekpleisters. Het Koninklijk Paleis op de Burchtheuvel kikt uit over de Donau. In het paleis zijn vele musea die u kunt bezoeken. En bent u daar, dan is een wandeling door de sfeervolle burchtwijk een absolute aanrader die u niet mag missen !

Boedapest is ook bekend om de vele stenen leeuwen die u overal tegenkomt en de vele openbare badhuizen. De leeuwen zijn de hoeders van Boedapest. Per 2 verdedigen ze de entree van gebouwen en kijken ze soms streng, soms mild maar altijd met een uitstraling van waardigheid en gezag. De badhuizen zijn soms wel eeuwen oud. Als u daar geniet van een thermaal bad, waant u zich terug in de tijd.

Wie Boedapest bezoekt, zal ervaren dat deze stad niet te vergelijken is met welke andere hoofdstad dan ook. Zo is geen andere hoofdstad ter wereld met meer dan 100 warmwaterbronnen. Of waar er zo’n enorme labyrint is aan ondergrondse grotten. Een paar van die (druipsteen) grotten kunt u bezoeken in of beter onder het hart van de stad.

En waar vindt u zoveel verschillende manieren van transport in 1 stad? Van een bus of tram tot aan een paard-en-wagen, stoeltjeslift of de oudste metro op het Europese vaste land ( in gebruik sinds 1896 )

Elke bezoeker zal in Boedapest tijd te kort komen. Winkelen in de grote, nieuwe winkelcentra, wandelen in de vele parken en op de brede boulevards. Of een verwendag in een van de vele kuuroorden, een opera -avond in het prachtige Operagebouw, uitrusten in het stadspark of de natuur die overal om Boedapest heen te vinden is. En natuurlijk genieten van de vele festivals met bands en muzikanten op grote podia in de stad of in de vele, kleine cafés waar ook zoveel muziek en entertainment te vinden is.

HunTravel – Jouw Hongarije beleving